Pixelkursen 2017

PIXELKURS, Nybro

19 - 22 juni 2017


Enligt Dragsnörenas vartannatårsprincip var det dags för kurs 2017 och ämnet, som röstades fram på årsmötet i Lönsboda, var att i datorn med hjälp av Photoshop omvandla foton eller bilder till pixlar, motsvarande samma antal stygn som i damastvävstolen. De holländska damastvävarna har använt denna teknik sedan länge, därför kändes det naturligt, att tillfråga Laura och Jan Diepenbroek om att lära ut tekniken, extra lämpligt eftersom de ändå brukar tillbringa några sommarveckor med husbil i Skandinavien. 

Ovan har Jan har plockat ut en detalj av ett foto, omvandlat                från färg till gråskala och bestämt antal pixlar på bredden. Jan visar upp ett ”porträtt” i hellinne, som Laura vävt  efter ett foto på sin syster. 

Bildlen till höger visar våra tålmodiga lärare Jan, Patrik och Laura.

Tidningarna Barometern och Nybro tidnings reportrar  tittade in, fotograferade och skrev om kursen.   

 

Text och bilder: Mary i Rismåla.

Det var ett blandat gäng, som samlades på Doff-data i Nybro måndag 19 juni. Några hade hyfsade förkunskaper, andra var så gott som nybörjare. Några hade egen dator och eget program, andra hade lånat eller hyrt utrustning. För att vi skulle stå på någorlunda samma utgångspunkt, fick Doff Heléns bror Patrik det delikata uppdraget att under två förmiddagar ge oss de mest elementära baskunskaperna i Photoshop.

Torsdag morgon var det stora ögonblicket inne, när Laura och Jan skulle lära ut sin teknik. Det blev lite av ett ”ryckverk”, dvs. ibland funkade allt efter manualen för att i nästa stund vara tillbaka på ruta 1…. Turligt nog, fanns Doffs personal till hands, när det verkade kört!   

Föreningen Dragsnörena

c/o Anita Sandgren

Tågarpsvägen 58, 261 76 Asmundtorp

anita58.as@gmail.com   070-688 19 06

Org.nr 83 88 00-9030


Email dragsnorena@gmail.com

All rights reserved